WERK, STAGE & geld

(Bij)baan

Vanaf je dertiende mag je in Nederland een (bij)baan zoeken. Dit kan op verschillende manieren zoals vacature sites (www.nationalevacaturebank.nl, www.werk.nl, www.zoekbijbaan.nl, www.zoekvakantiewerk.nl), de kranten, uitzendbureau of rond/in het winkelcentrum; vaak hangen er personeelsadvertenties op de deur van een winkel, café of restaurant.

Wanneer je opzoek bent naar werk, of een bijbaan hebt kun je op de website www.fnvjong.nl veel informatie vinden. Van tips voor het solliciteren, wat is het minimum jeugdloon tot je rechten en plichten als werknemer.

Stopt je werk of wil je werkgever je ontslaan, dan volgt een (vrijwillig) ontslag. Heb je mondeling dingen afgesproken? Vraag de werkgever deze op papier te zetten. Vraag om bedenktijd, zodat je de afspraken goed kunt nalezen. Heb je het idee dat er iets niet klopt of heb je vragen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900 – 8020, niet gratis!) zij kunnen je verder helpen.

Stage

Naast je (bij)baan, zal je tijdens je school/studie periode ook werkervaring op gaan doen tijdens stages. Je hebt als stagiair niet automatisch recht op een salaris of een vergoeding voor je stage. Je mag er wel naar vragen. Ook de vergoeding van reiskosten moet je vooraf afspreken. Laat deze afspraken vastleggen in je stagecontract.

Waar je wel recht op hebt tijdens je stage is begeleiding vanuit school en op de stageplek zelf (werkbegeleiding). Wanneer je op je stageplek niet begeleid wordt, neem dan contact op met school. Verder is het natuurlijk niet de bedoeling dat je als goedkope arbeidskracht wordt gebruikt. Heb je het gevoel dat dit wel gebeurd, neem dan direct contact op met school.

Voor het vinden van een stage zijn speciale websites, zo worden er op www.stage.nl, www.stagemarkt.nl en www.stageplaza.nl veel stages aangeboden. Stage lopen kan ook in het buitenland, hiervoor zijn speciale sites die bemiddelen met organisaties in het buitenland (www.stagereizen.nl, www.go-europe.nl en www.buitenlandsestage.nl). Let hierop dat alles goed geregeld is voor je vertrekt, want eenmaal in buitenland wil je geen problemen moeten oplossen.

Geld

De meeste jongeren krijgen geld van hun ouders om zelf dingen te kopen. Handig, want zo leer je goed met geld omgaan. Dit geld kan verdeeld worden in drie categorieën zakgeld, kleedgeld en belgeld. Veel jongeren vinden dat zij te weinig geld krijgen, maar het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) onderzoekt regelmatig hoeveel geld jongeren gemiddeld krijgen. Op de website www.nibud.nl/scholieren vindt je hier meer informatie over.

De gemeente Oostzaan-Wormerland heeft speciaal een training ontwikkeld voor het goed omgaan met geld. De training heet Grip op je knip

Schulden

Soms heb je geld tekort en leen je misschien wat geld. Als je een kleine schuld van een paar tientjes hebt, kun je het zelf oplossen door even zuinig aan te doen en zo snel mogelijk het verschuldigde bedrag terug te betalen. Heb je een hoge schuld? Dan is het belangrijk hier actie op te ondernemen. Kom je er alleen niet uit (www.zelfjeschuldenregelen.nl), vraag dan om hulp via je eigen omgeving of vraag het aan onze jongerenwerkers.