SEKSUALITEIT & RELATIES

In de pubertijd begint je lichaam te veranderen van kind naar volwassene. Ongeveer vanaf je elfde jaar (maar wat eerder of later is ook niet vreemd) gaat je lichaam veranderen. Bij meisjes beginnen de borsten te groeien en ze worden voor het eerst ongesteld. Bij jongens wordt de penis groter en ze krijgen hun eerste zaadlozing. Kortom, langzamerhand word je geslachtsrijp. Geslachtsrijp betekent technisch gezien dat je in staat bent om kinderen te krijgen maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is de periode waarin je meer bewust wordt van je seksuele gevoelens en dat deze gevoelens een belangrijke plaats in je leven gaan innemen. Dit kan heel verwarrend zijn en van alle veranderingen kun je best onzeker worden.

Eén ding staat vast: je groeit en je lichaam verandert in dat van een volwassene. Je krijgt te maken met verliefdheid, verkering en seks. Vlinders in je buik, zoenen, strelen en vrijen hebben allemaal te maken met seksualiteit. Op www.sense.nl of www.seksualiteit.nl kun je informatie vinden over het veranderen van je lichaam, relaties, seks en anticonceptiemiddelen. Als je jezelf wil laten testen op een SOA kun je die via je huisarts of anoniem bij de SOA poli van Zaanstreek-Waterland GGD aanvragen.

Homoseksueel/Bi-seksueel

Niet iedereen valt op iemand van het andere geslacht. Sommige jongens vallen op jongens (homoseksueel), sommige meisjes vallen op meisjes (lesbisch) en sommige vallen op jongens en meisjes (bi-seksueel). Dat is niet raar, maar het kan wel moeilijk zijn. Zo zit er op het moment tussen bewustwording en de coming-out gemiddeld drie jaar. De website www.allesovergay.nl geeft antwoord op veel vragen rondom homoseksualiteit. Dit is informatief voor LHBT (lesbisch, homoseksueel, bi-seksueel en transgender) jongeren maar ook voor hun directie omgeving.

Daarnaast heb je ook mensen die het gevoel hebben ‘in het verkeerde lichaam’ te zitten of een persoon voelt zich zowel mannelijk als vrouwelijk. Dit noemen we transgender. Vind jet moeilijk om het hier met vrienden of familie over te hebben? Dan kan je bellen met iemand van Transvisie Zorg: 020-2050913. Via deze organisatie kun je ook terecht bij gespreksgroepen voor jongeren met transgender gevoelens.

Van geslacht veranderen?

Wil je graag van geslacht veranderen, meld je dan aan bij een genderteam in het ziekenhuis. Je voert dan eerst een paar gesprekken met deskundige mensen. Zij kijken samen met jou of je klaar bent voor een geslachtsverandering. Kijk op Iedereenisanders.nl voor adressen en telefoonnummers.

Het COC Kennemerland biedt daarnaast lokale activiteiten en voorlichting over dit onderwerp aan.

Ken je iemand die transgender is?
Ken je iemand die transgender is? En weet je niet hoe je diegene moet noemen? Vraag het de ander gewoon! Als je dit respectvol en met oprechte belangstelling doet, vertelt diegene je dit vast wel. Sommige transgenders willen worden aangesproken met een naam en voornaamwoorden die passen bij hun nieuwe lichaam of uiterlijk. Anderen houden het bij ’t oude of maakt het niet uit. Ook kan iemand voorkeur hebben voor ‘hun’ of ‘hen’ boven ‘hij’ of ‘zij’.